Κυριακή σήμερα πρωί και είπα να φτιάξω βραστάρι για την οικογένεια μου. Προσωπικά φτιάχνω το βραστάρι μου σχεδόν κάθε πρωί πριν πάω για δουλειά (κυρίως τώρα το χειμώνα) !!
Εχω φτιάξει ένα mix από διάφορα βότανα... πολλά βότανα όπως βλέπεται και στης φώτο !! Ενα ολόκληρο ντουλάπι για να φιλοξενήσει όλα αυτά τα βαζάκια τακτοποιημένα με την ονομασία του κάθε βότανου επάνω του !!
Ταραξάκος - Τσουκνίδα - Ρίγανι - Φασκόμηλο - Λουίζα - Καλέντουλα - Κατηφές - Χαμομήλι - Μελισόχορτο - Θρούμπι - Μαλοτήρα - Δυόσμο - Μέντα - Θυμάρι - Βάλσαμο - Εστραγκόν - Κάρθαμο - Τσάι - Αρμπαρόριζα - Μαντζουράνα - κόλιανδρο - Γλυκάνισος κ.α. !!
Ας δούμε λοιπόν τώρα τι εννοούμε όταν λέμε Βραστάρι, και μάλιστα "Κρητικό" !!
Βραστάρι ονομάζεται ένα ζεστό ρόφημα-αφέψημα που παρασκευάζεται με την προσθήκη, κάποιου βοτάνου σε βραστό νερό (εξ ου και η ονομασία). Πολλές φορές μαζί με τα βοτάνια προσθέτονται και άλλα συστατικά (π.χ. κανέλα) δημιουργώντας έτσι άπειρες παραλλαγές βρασταριών. Πολλοί προσθέτουν και λίγο "κονιάκ" στο βραστάρι τους !!
Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξηγήσεως, οφείλω να διευκρινίσω πως η ονομασία ενός αφεψήματος σε βραστάρι δεν υπόκειται σε περιορισμούς όσο αφορά στο τι βότανο χρησιμοποιούμε - αρκεί να προστίθεται σε βραστό νερό. Για παράδειγμα, βραστάρι είναι και το πολύ κοινό σε όλους μας ρόφημα με χαμομήλι ή με τσάι !!
Οι καλύτερες ώρες για να πιούμε το αφέψημά μας είναι :
Το πρωί νηστικοί:
Τα αποτοξινωτικά, τα καθαρτικά, τα διουρητικά, τα επουλωτικά του στομάχου και του εντέρου και τα αντιπαρασιτικά του εντέρου.
Ώρες 10:00 ή 16:00: Δυο ώρες πριν από τα γεύματα.
Τα προστατευτικά του ήπατος, τα αντιρρευματικά, τα αντισηπτικά, τα αντιβηχικά, τα καρδιοτονωτικά, τα βοηθητικά στις αγωγές της περιόδου.
20 λεπτά πριν από γεύματα:
Τα τονωτικά, τα αντιόξινα, όσα βοηθούν στις περιπτώσεις έλλειψης μεταλλικών αλάτων.
Μετά τα γεύματα:
Τα χωνευτικά, τα καταπραϋντικά, τα αντιόξινα, τα αντιζυμωτικά και τα βοηθητικά για την αποβολή των εντερικών αερίων.
Πριν κοιμηθείτε:
Τα καταπραϋντικά, τα καθαρτικά, τα καρδιοτονωτικά, τα ροφήματα που βελτιώνουν τη κυκλοφορία του αίματος.
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι χρήσης :
ΕΓΧΥΜΑ: (βραστάρι)
Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βότανο. Το αφήνουμε για 10-20 λεπτά, το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε.
Οι συνηθισμένες αναλογίες για το έγχυμα είναι από 1-3 κουταλάκια του γλυκού για κάθε φλιτζάνι νερό.
ΑΦΕΨΗΜΑ:
Παίρνουμε το θεραπευτικό μέρος του φυτού και το βράζουμε με νερό.
(Συνήθως βράζονται τα σκληρά τμήματα του φυτού: ρίζες, φλούδες, κοτσάνια, σπόροι).
Αν είναι ψιλοκομμένα χρειάζονται βράσιμο μόνο για 5 λεπτά, άλλων 5-15 λεπτά.
Τρεις κουταλιές σε δύο φλιτζάνια νερού και να καταναλωθούν σε 12 ώρες.
Και πάμε να δούμε την διαδικασία του Εγχύματος !
Βράζουμε αρχικά το νερό
Προσθέτουμε τα βότανα (Εγώ τα έχω κάνει mix) !! Κανέλα προαιρετικά.
Προσθέτουμε το ζεματιστό νερό !
Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 7-10 λεπτά !!
Το βραστάρι μας είναι έτοιμο !
Το πίνουμε σκέτο ή με μέλι ! Σερβίρουμε με Κρίθινο παξιμάδι !! Εγώ δεν είχα και σέρβιρα με φρυγανιές :P
Πιες ένα βραστάρι λοιπόν... κάνει καλό !!
:)
Εχω φτιάξει ένα mix από διάφορα βότανα... πολλά βότανα όπως βλέπεται και στης φώτο !! Ενα ολόκληρο ντουλάπι για να φιλοξενήσει όλα αυτά τα βαζάκια τακτοποιημένα με την ονομασία του κάθε βότανου επάνω του !!
Ταραξάκος - Τσουκνίδα - Ρίγανι - Φασκόμηλο - Λουίζα - Καλέντουλα - Κατηφές - Χαμομήλι - Μελισόχορτο - Θρούμπι - Μαλοτήρα - Δυόσμο - Μέντα - Θυμάρι - Βάλσαμο - Εστραγκόν - Κάρθαμο - Τσάι - Αρμπαρόριζα - Μαντζουράνα - κόλιανδρο - Γλυκάνισος κ.α. !!
Ας δούμε λοιπόν τώρα τι εννοούμε όταν λέμε Βραστάρι, και μάλιστα "Κρητικό" !!
Βραστάρι ονομάζεται ένα ζεστό ρόφημα-αφέψημα που παρασκευάζεται με την προσθήκη, κάποιου βοτάνου σε βραστό νερό (εξ ου και η ονομασία). Πολλές φορές μαζί με τα βοτάνια προσθέτονται και άλλα συστατικά (π.χ. κανέλα) δημιουργώντας έτσι άπειρες παραλλαγές βρασταριών. Πολλοί προσθέτουν και λίγο "κονιάκ" στο βραστάρι τους !!
Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξηγήσεως, οφείλω να διευκρινίσω πως η ονομασία ενός αφεψήματος σε βραστάρι δεν υπόκειται σε περιορισμούς όσο αφορά στο τι βότανο χρησιμοποιούμε - αρκεί να προστίθεται σε βραστό νερό. Για παράδειγμα, βραστάρι είναι και το πολύ κοινό σε όλους μας ρόφημα με χαμομήλι ή με τσάι !!
Οι καλύτερες ώρες για να πιούμε το αφέψημά μας είναι :
Το πρωί νηστικοί:
Τα αποτοξινωτικά, τα καθαρτικά, τα διουρητικά, τα επουλωτικά του στομάχου και του εντέρου και τα αντιπαρασιτικά του εντέρου.
Ώρες 10:00 ή 16:00: Δυο ώρες πριν από τα γεύματα.
Τα προστατευτικά του ήπατος, τα αντιρρευματικά, τα αντισηπτικά, τα αντιβηχικά, τα καρδιοτονωτικά, τα βοηθητικά στις αγωγές της περιόδου.
20 λεπτά πριν από γεύματα:
Τα τονωτικά, τα αντιόξινα, όσα βοηθούν στις περιπτώσεις έλλειψης μεταλλικών αλάτων.
Μετά τα γεύματα:
Τα χωνευτικά, τα καταπραϋντικά, τα αντιόξινα, τα αντιζυμωτικά και τα βοηθητικά για την αποβολή των εντερικών αερίων.
Πριν κοιμηθείτε:
Τα καταπραϋντικά, τα καθαρτικά, τα καρδιοτονωτικά, τα ροφήματα που βελτιώνουν τη κυκλοφορία του αίματος.
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι χρήσης :
ΕΓΧΥΜΑ: (βραστάρι)
Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βότανο. Το αφήνουμε για 10-20 λεπτά, το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε.
Οι συνηθισμένες αναλογίες για το έγχυμα είναι από 1-3 κουταλάκια του γλυκού για κάθε φλιτζάνι νερό.
ΑΦΕΨΗΜΑ:
Παίρνουμε το θεραπευτικό μέρος του φυτού και το βράζουμε με νερό.
(Συνήθως βράζονται τα σκληρά τμήματα του φυτού: ρίζες, φλούδες, κοτσάνια, σπόροι).
Αν είναι ψιλοκομμένα χρειάζονται βράσιμο μόνο για 5 λεπτά, άλλων 5-15 λεπτά.
Τρεις κουταλιές σε δύο φλιτζάνια νερού και να καταναλωθούν σε 12 ώρες.
Και πάμε να δούμε την διαδικασία του Εγχύματος !
Βράζουμε αρχικά το νερό
Προσθέτουμε τα βότανα (Εγώ τα έχω κάνει mix) !! Κανέλα προαιρετικά.
Προσθέτουμε το ζεματιστό νερό !
Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 7-10 λεπτά !!
Το βραστάρι μας είναι έτοιμο !
Το πίνουμε σκέτο ή με μέλι ! Σερβίρουμε με Κρίθινο παξιμάδι !! Εγώ δεν είχα και σέρβιρα με φρυγανιές :P
Πιες ένα βραστάρι λοιπόν... κάνει καλό !!
:)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου